Szakértői vélemény
Országh József
Született Budapesten, 1937 március 21-énIdézet Országh József írásaiból!
I. Ivóvizünk és a vízszennyezés (Országh József)
A jól megválasztott ivóvíz is csökkenti a környezetszennyezést. A palackozott ásványvizek fogyasztása a műanyag palackok millióit dobja a szeméttelepre. Az üvegbetétes megoldás alig jobb, mert a visszaszolgáltatott üvegek szállítása energiát igényel, kimosása és fertőtlenítése pedig a vizet szennyezi. Amikor városi vizet iszunk, a környezetet kevésbé szennyezzük. Ezzel szemben, mint ahogy azt a következőkben látni fogjuk, a törvényesen szavatolt ivóvíz hosszú távú fogyasztása sok esetben nem ártalmatlan az egészségre. Különös figyelmet fogunk szentelni a klórozásból eredő lassú és alattomos egészségkárosodásnak. Akinek csak városi víz áll a rendelkezésére, igen jó minőségű, úgynevezett „éltető” vizet csak egy házi, fordított ozmózis rendszerrel tud előállítani. Sajnos egy ilyen berendezés legalább 400 €-ba kerül. Ezzel szemben olyan vizet ad, amelyik egyenértékű a legjobb palackozott ásványvizekkel. Ha ilyen víz rendszeres vásárlásához viszonyítjuk, a fordított ozmózis berendezésbe befektetett összeg igen hamar megtérül. Ismervén a klórozásból eredő súlyos egészségkárosodást, az ozmózisra elköltött pénz jó helyre befektetett tőke. Hosszútávon a család orvosi- és gyógyszerköltségeit csökkenti. Ennek a készüléknek a környezeti behatása elhanyagolható. A szerkesztő megjegyzése : 1. Ha találunk jó minőségű ásványvizet, abból készítünk limonádét, teát, leveseket, stb? - Vizsgálataim szerint 300 Ft felett van egy liter jóminőségű ásványvíz, forrásvíz vagy babavíz ára, és ilyen ár mellett sem lehetünk biztosak a folyamatos minőségben, valamint a palackból kioldódó mérgek hatása sem ismert. 2. Mára már a fenti összegnél (400 €) lényegesen kedvezőbb áron lehet fordított ozmózis elven működő víztisztítót vásárolni, például Tőlünk, itt a Webáruházban! II. Az oldott ásványi sók szerepe az ivóvízben (Országh József)A szerkesztő megjegyzése:
A tökéletesen egészséges szervezet valóban kiürít a szervetlen ásványokat. Azonban az utóbbi időben egyre nagyobb számban előforduló - epekő, vesekő, csontrendszeri problémák, elsavasodás, a vér besűrűsödése (trombózis, embólia, szívinfarktus), - jelzik az egyes emberek és a társadalmunk kiválasztási folyamatainak elégtelenségét. A csapvíz tele van gyógyszermaradványokkal, vegyszerekkel, gyomirtóval, rovarirtóval, műtrágyával, mosószerekkel, nehézfémekkel, mérgekkel, stb., sőt még fokozott mennyiségű klórt, és hipót is adnak hozzá! Ennek is az eredménye az utóbbi 15 év lesújtó egészségügyi statisztikája és a már fiataloknál is megjelent betegségek! Szervezetünk folyamatos méregtelenítéséhez és az amúgy is kevés vitamin hatékony felszívódásához, tiszta vízre van szükségünk!III. A klór és a víz (Országh József)
A baktériumok a vízben
Központosított vízelosztás esetében a klórral való fertőtlenítés elkerülhetetlennek tűnik. A több kilométeres csőrendszeren átmenő vízben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak: a csövek és a tartályok belső falaira rakodnak le. Ezeknek a baktériumoknak a túlnyomó többsége az emberre teljesen ártalmatlan. Egy kis hányada olyan baktérium, amelyik nagy számban megfigyelhető olyan személyek testében, akik bizonyos fertőző betegségekben szenvednek. Ebből a megfigyelésből ered az a feltevés, ami szerint ezek a baktériumok okozzák ezeket a fertőző betegségeket. A valóságban az ok – okozati összefüggés a kettő között közel sem olyan egyszerű. Számos megfigyelés alapján tudjuk, hogy nagy mennyiségű, kórokozónak minősített, baktérium felvétele nem vezet szükségszerűen betegséghez. Ezzel szemben a betegség megjelenhet baktériumok felvétele nélkül is. Fertőző betegség több, a szervezeten belül és kívül lévő tényező kölcsönhatásaként jelenik meg. Az általánosan elfogadott véleménnyel ellentétben a legszámottevőbb tényező nem az ivóvízzel felvett kórokozó baktériumok hatása, hanem az immunrendszer állapota. Még ha a külső tényezők hatása nem is a legfontosabb, a legelemibb óvatosság arra intene, hogy ne vegyünk magunkhoz baktériumokat tartalmazó vizet. A pasteuri higiénikus felfogás szerint a baktériumok elpusztításával a fertőző betegségek megelőzhetők. Ezek szerint ivóvizünkben mérgező vegyi (biocíd) anyagokkal minden életet el kell pusztítani. A klór használatát ezzel indokolják. A pasteuri higiénikus felfogás erre, a tudományosan erősen leegyszerűsített, feltevésre épül. Így lép elő az életet ölő, biocíd és mérgező klór egészség védelmi eszközzé. A valóság az, hogy a klór használata folytán számolni kell számos mellékhatással, viszont ezekről úgyszólván soha szó nem esik. Az Egészségügyi Világszervezet (Organisation Modiale de la Santé vagy OMS) szakértői nagyon jól tudják, hogy az ivóvíz klórozása hátrányos egészségügyi következményekkel is jár. A végleges döntés a klórozás ügyében egy kockázati mérlegen alapul: a klórozás a közvetlen fertőző betegségek veszélyét hárítja el, ezzel szemben hosszú távon súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Ez utóbbi kockázatról, az egészségügytől és az orvostudománytól teljesen független okok miatt, nyilvánosság előtt szó soha nem esik. Tény az, hogy a vegyi fertőtlenítés folytán megjelenő betegségek és a klórozás között, pontosan az idő tényező miatt, az ok-okozati összefüggést egyszerű ragálytani mérésekkel nehéz igazolni. A könnyen hozzáférhető szakirodalomban csak a klórozás útján keletkező mérgező szerves klórvegyületek hatásáról olvashatunk. Ezek a mérgek csak szerves anyagokkal szennyezett, vagy nagy mennyiségű baktériumot tartalmazó víz klórozásakor keletkeznek. Viszonylag tiszta víz klórozásánál nem keletkezik az egészségre veszélyes mennyiségű klórvegyület. Ezzel szemben az ilyen víz fogyasztása is káros az egészségre. A vegyi fertőtlenítés igazi kockázata más szinten észlelhető: a víz oxido-redukciós tulajdonságainak a megváltozásánál. Erről még hivatalos egészségügyi körökben is csak igen ritkán esik szó, a nagyközönség előtt... soha!A klór oxidáló tulajdonságai
A klór baktériumölő hatása oxidáló jellegéből ered. Az oxidálás nem más, mint elektron elvonás. A vízbe vezetett klór a vizes közeg elektron készletét csökkenti. Elektrokémiában ezt a jelenséget az elektronaktivitás mérésével lehet jellemezni. Az elektronaktivitás a vizes közeg élettani tulajdonságait erősen befolyásolja.A víz klórozása
A bio-elektronika elemeinek ismeretében a klóros fertőtlenítés igazi behatása érthetővé válik. A klórral kezelt víz elektronaktivitása igen alacsony (az rH2 értéke magas). Az ilyen víz fogyasztása hosszú távon a szervezet bio-elektronikai koordinátáinak az eltolódásához vezet. A klórral fertőtlenített víz bio-elektronikai koordinátái a betegségének az utolsó szakaszában lévő rákos beteg vérének a koordinátáival azonosak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy pár liter klórozott víztől rákot kapunk. Ezzel szemben rendszeres fogyasztása a szervezet elektron készletét lassan felemészti. Ez a folyamat évekig, sőt évtizedekig eltarthat, de megfelelő étrend hiányában előbb-utóbb igen súlyos egészségkárosodáshoz vezet. Személyi adottságoktól függően a fent leírt betegségek egyikének megjelenését a klórozott víz fogyasztása előbbre hozhatja. Természetesen, a betegségek megjelenésében ez csak egy, a számos együttható tényezőből.A szerkesztő hozzáfűzése:
Amerikai tudósok - egy ismert kutató, Robert Morris vezetésével - komoly kutatást végeztek az ivóvízben lévő klór emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Munkájuk szoros kapcsolatot tárt fel a klóros vízfogyasztás és a belső szervek rákos megbetegedései között. Megállapításuk: „Azok, akik 40 évig klóros vizet ittak, vagy abból készítették ételeiket, italaikat, 70 %-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg rákban, mint azok, akik klórmentes vizet használtak.”A külsőleges használat:
A klórozott víz hatása külsőleges használat esetén sem elhanyagolható. Az ilyen vízben való fürdésnél tudni kell, hogy a nedves bőr két oldala között 100-200 millivoltos potenciál különbség alakul ki, ami a szervezetből az elektronokat valósággal “szivattyúzza”. Legyengült immunrendszer esetén, rendszeres fürdések után a legkülönbözőbb allergiás jelenségek léphetnek fel... még a parlagfűre való érzékenység is!Országh József