A víz feladata
A vizet vagy dicsérik, hogy jó egészséget ad, vagy okolják, hogy az ember miatta betegszik meg. Tudjuk, hogy mi a víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérsékletszabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek.
(Részlet: A WQA Tudományos Tanácsadó Bizottsága által kiadott jelentésből /1992-1993/)
A víz feladatai az emberi szervezetben
• Segíti az emésztést és megakadályozza a gyomor elsavasodását (gyomorégés).Mikor igyunk vizet?
A legjobb idő víz bevitelére az étkezések között, étkezés előtt negyed - félórával és evés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket és így lelassítja az emésztési folyamatokat.Mennyi vizet igyunk?
A szükséges folyadékmennyiség függ az egyéni testsúlytól (pl. 70 kg testsúly esetén 70 x 30 ml = 2.100 ml azaz 2.1 l vízre van szükség!)Milyen vizet igyunk, és milyen vizet használjunk ételeink italaink elkészítéséhez?
A szervezetünk számára a legjobb az ásványokban szegény természetes, esővíz, patakvíz, felszíni víz, szénsavmentes forrásvíz lenne. A felsorolásból látjuk, hogy a Teremtő, ezen vizeket tette elérhetővé az élővilág számára. Minél kevesebb oldott anyagot tartalmaz egy víz, annál nagyobb a tisztítóereje. Sajnos mára már valóban tiszta vizet nem találhatunk Európában. A viszonylag elfogadható vizeket (bár biztosra nem mehetünk) pedig 400-500 Ft/liter feletti áron árulják. Érdemes kiszámolni, mennyibe kerülne egy hónapban ha csak ilyen vizet használnánk.